J. S. Bach Karácsonyi oratórium IV-VI.

Kórusunk az Alba Regia Szimfónikus zenekarral, és a Primavera kórussal együtt adta elő J. S. Bach karácsonyi oratóriumának IV-VI. tételét a Szt. Imre templomban.

2016. december 16.

Kórusunk az Alba Regia Szimfónikus zenekarral, és a Primavera kórussal együtt adta elő J. S. Bach karácsonyi oratóriumának IV-VI. tételét a Szt. Imre templomban. A művet december 16-án két alkalommal is meghallgathatta a közönség. 16 órakor nyilvános főpróbát tartottunk, majd 19,30-kor kezdődött a meghirdetett előadás.

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)

J.S.Bach a barokk zene összefoglaló nagy mestere. Az operát kivéve, kora minden énekes és hangszeres műfajában a legnagyobbat alkotta. Maga kiváló orgonajátékos, páratlan fantáziával megáldott rögtönző művész. A "Bach" szó magyarul patakot jelent. Beethoven mondta róla: "Nem pataknak, inkább tengernek kellene hívni."

(Forrás: http://www.banchieri.hu/Soma/Barokk/letrajz.htm#Johann Sebastian Bach)

Bach műveinek mintegy fele maradt az utókorra. Életében alig nyomtatták ki kompozícióit, ám így is ezernél több darabját ismerjük. Hosszú időre elfelejtették, noha darabjait Mozart és Beethoven is tanulmányozta. Újrafelfedezése Felix Mendelssohn-Bartholdy érdeme, aki 1829-ben előadta a Máté-passiót. Azóta folyamatosan hódít, hatása felmérhetetlen az európai zenekultúrára.

Fontosabb alkotásai közé tartozik az említetten kívül a Karácsonyi oratórium, ami tulajdonképpen egy kantáta sorozat. (Forrás: origo.hu)

Bach –ot énekelni, mindig kihívás a kórus számára, mert a dallamok virtuózak, a darab hangterjedelme próbára teszi az énekeseket.

A mű próbáit feszített tempó jellemezte, sokat dolgoztunk vele. A próbák során a művet egyre jobban megismertük és megszerettük. A koncerttel reményeink szerint, hozzájárultunk a város karácsony váró készülődéséhez.

 

 - vissza az aktuális híreinkhez -