Karácsonyi koncert - 2014. december 17.

A Primavera Kórussal régi hagyományunk, hogyha külön-külön adunk is önálló karácsonyi koncerteket, ha lehetőség adódik, mindig összeállunk közös éneklésre is. Így van ez az idén is, a Bazilika-beli hangverseny fő műve előtt megpróbálunk igazán karácsonyi hangulatot teremteni és népszerű, illetve kevésbé ismert karácsonyi énekekből egy nagy csokorra valót átadni a közönségnek. Ime a választék.
karacsonyi_dalok_20141217
A kórusok, a zenekar és nem utolsó sorban a közönség közkívánatára az idei karácsonyi koncert fő műve ismét a csodálatos és magával ragadó mű, Arthur Honegger Karácsonyi kantátája.
karacsonyi_kantata_2014
Kórusunk az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, a Primavera Vegyeskarral, valamint a Kodály Zoltán Iskola gyermekkarával közösen lép fel.
A programot beharangozó 2014. november 13-i sajtótájékoztatón Brájer Éva úgy vélte, a gyönyörű mű megérdemli, hogy ismét műsorra tűzzék. Reményét fejezte ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is teltházas lesz a koncert.
Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója az elmúlt évek legnagyobb közönség- és művészi sikerének nevezte Honegger Karácsonyi Kantátájának székesfehérvári előadását.
Horányi Ottília, a Primavera Vegyeskar igazgatója elmondta: a kórus nagyon megszerette ezt a nehéz művet, amelynek aktualitását a karácsony mellett a műben megjelenő háború szörnyűségei adják. Ezzel emlékeznek az első világháború kitörésének 100. évfordulójára - tette hozzá.
Kneifel Imre, az Alba Regia Vegyeskar és a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkarának vezetője és Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karmestere egyetértett abban, hogy a mű modern hangzásban szól a szeretetről és a békevágyról, ezért is aratott osztatlan sikert az előző évben. (forrás: hirado.hu)
A tavalyi koncertről készült bejegyzésünknél a műről és az akkori előadásról részletesen itt olvashat.