A kórustalálkozó műsora

ALCOA Köfém Nyugdíjas Klub Férfikara

Nyugdíjas klubunk 1978. óta működik az ALCOA-KÖFÉM Művelődési Házban közel 130 taggal. Találkozóikat csütörtökönként 15.00-tól 18.00-ig a Művelődési Ház kamaratermében tartják, változatos programokkal, kirándulásokkal, ünnepségekkel, amelyeket minden év elején az 5 fős vezetőség összeállít. 

A férfikar nyolc évvel ezelőtt alakult az ALCOA-KÖFÉM Nyugdíjasaiból. Első vezetőjük Kneifel Ferenc karnagy úr volt. A székesfehérvári nyugdíjas vetélkedőkön az énekkar minden fellépésen kategória díjas lett. A Tiszafüredi Életet az Éveknek nemzetközi nyugdíjas találkozón kb. 50 résztvevő kórus közül a kórus az előkelő harmadik helyet szerezte meg. Repertoárjukban népdalok, katonadalok, bordalok, betyárdalok, népi táncdalok szerepelnek. A népdalkörök „Országos Minősítő versenyen” 2002.-ben arany fokozatot, 2003-ban ezüst fokozatot ért el. 2006-ban Aranypáva nagydíjjal értékelték művészeti tevékenységük színvonalát a Kóta 13. Országos Népzenei Gála minősítésén. A Férfikórus karnagya, tanára Mihály György.

Műsoruk: Népdalcsokor szerelmi dalokból

Bástya Kamarakórus

bastya

Bástya Kamarakórus feltehetőleg több is létezik az országban, talán még több a világban. A Székesfehérvári Bástya Kamarakórus viszont oly mértékben helyi, lokalizált sajátosság, hogy lényegében csak a tagok, családtagjaik és barátaik lelkében található fel, de ott nagyon. Eredete már-már homályba vész. Öregjeik szerint a beéneklést 10 évvel ezelőtt kezdte abban a Bástya utcai, diákszállóra emlékeztető albérletben, melyben volt Kodályosok, Lovrek tanítványok gyülekeztek gyermek- és ifjúkoruk meghatározó élménye, a közösségi zene felélesztésére, még inkább annak a feledés elleni védelmére szövetkezve. Nem meglepő módon tanult karnagy is akadt köztük nemes és nemzetes Ughy Tünde Júlia kapitánynő személyében, aki a bástyaszerű védmű gyülevész legénységét előbb habozás nélkül kettéosztotta legényekre és leányokra, majd további hasadást előidézve kemény kézzel létrehozta a máig érvényes négyszólamú vegyeskari hadrendet. Ebből a nőuralmat nehezebben viselő férficsapat egyszer próbált meg kitörni egy bányásznóta erejéig. Az eredmény ismeretes: a környékbeli bányák egytől-egyig bezártak. A kórus tagjainak száma a látszat ellenére legkevesebb 100 fő. Bátran nevezhetjük Száztagú Bástyakamarakórusnak.  Az íratlan alapszabály szerint ugyanis, aki legalább három egymást követő próbán éneklés végett megjelenik az e célra kijelölt családi ház nappalijában, menthetetlenül örökös taggá válik, a fényképalbumban történő rabosítást nem ússza meg. A kórus kizárólag Bástyadalokat ad elő, kizárólag Bástyabarátoknak, vagyis korszaktól és stílustól függetlenül csakis olyan műveket, melyeket előzőleg teljességgel magáévá tett, mintegy bekebelezett, és melyekről feltételezi, hogy a baráti közönség barátilag fogadja. Sohasem szerepel hivatalosan, sohasem szed belépődíjat. Lemezt nem készít, plakátot nem ragaszt, meghívója szájról szájra terjed. Ennek hallatlan előnye, hogy még soha sem szedtek tőle jogdíjakat (egyébként tele van jogászokkal). Másfelől kívülállók számára hallatlan hátránynak tűnik, hogy ilyen lúzer alapállásból semmire sem lehet vinni, a hagyományos értelemben vett minősített kórus státuszról még álmodnia sem érdemes. Ők azt mondják (kapitányuk parancsára ezt kell mondaniuk), ez is egy minőség. Míg világ a világ, együtt lenni szeretetben, kis köreik örömére.

Műsoruk:

Maurice Durufle: Notre pere
Orbán György: Ave Maria
Udvardy László: Bájoló
Hrisztov Dobri: Legénybúcsú

Huszics Vendel Kórus

huszics

1966-ban alakult, a Huszics házaspár vezetésével. Évtizedekig töretlen lelkesedéssel dolgoztak mindketten a zenekultúra ápolásáért. Huszics Vendel 2010-ben bekövetkezett halála óta felesége egyedül irányítja a kórust.  A kórus létszáma 40-50 fő között változik. Külön érdekesség, hogy kóruspróba az előre egyeztetett szüneteken kívül soha nem maradt el!

Külföldi vendégszerepléseik igen emlékezetesek. Bejárták Dániától Görögországig szinte fél Európát. Műsoruk széles betekintést enged - az egyházi művektől a madrigálokon át, Bartókon, Kodályon keresztül a mai szerzőkig, valamint a népzenéig - az európai kóruskultúrába.

2010. június 6-án minősítő hangversenyt adott a kórus. 17 év után vettek részt újra a KÓTA minősítési rendszerében szervezett megmérettetésen. Az eddigi "fesztiválkórus" minősítést egy fokozattal meghaladó "hangversenykórus" kategóriába lépett előre a csoport.

2010. október 17-én emlékkoncert keretében a vegyes kar felvette alapító karnagya nevét. Ettől a naptól az énekkar neve Huszics Vendel Kórus.

Műsoruk:

Karai József: Estéli nótázás
Leszkovszki Albin: Szülőföldem; Sárbogárd-Dombóvár
Dariu Pop: Nagy a baj Zsibón

Móri Vegyeskar

morikar

Kórusunk 1973-ban alakult nőikarként, majd 10 évvel később vegyes karrá bővült. Testvérkapcsolatunk van Freudenberg (D), Roncone (I) és Gyergyószentmiklós (RO) kórusaival. Rendszeresen szervezünk kórustalálkozókat, fellépünk Mór városának ünnepi és kulturális rendezvényein, éneklünk saját magunk kedvtelésére és mások gyönyörködtetésére.

Bár amatőr együttes vagyunk, igyekszünk minden alkalommal a tőlünk telhető legszínvonalasabb produkcióra. Fontosnak érezzük az éneklés értékes hagyományainak továbbvitelét és bemutatását, a közös éneklésben rejlő közösségi, emberi értékek megőrzését.

Repertoárunk széles skálájú: a reneszánsz kórusművektől a kortárs zenéig terjed, de szívesen éneklünk népdalokat is. Rendszeresen részt veszünk minősítő hangversenyeken is, legutóbbi minősítésünk: arany fokozat.

Kortól és nemtől függetlenül hívjuk azokat az énekelni szerető vagy jó hangú énekesek jelentkezését, akik el tudnak jönni a próbáinkra és van kedvük velünk együtt énekelni.

Keressük azokat az áldozatos mecénásokat, akik fontosnak érzik a kórusművészet ápolását és segítségükkel hozzá tudnak járulni kórusunk munkájához.

Műsoruk:

Tavaszköszöntő
J. S. Bach: Eljött a szép tavasz
Pierre Certon: Piaci pletyka
Orlandus Lassus: Audite nova
Valentin Rathgeber: Diák-bordal
Balázs Árpád: Ó-francia bordal
Kodály Z.: Horatii Carmen

Primavera Kórus

A PRIMAVERA Kórus 1972-ben alakult Horányi Ottília vezetésével - akkor még ifjúsági kórus volt - mára már felnőtt vegyes kar. Fenntartója a Megyei Művelődési Központ volt, egy ideig a KISZÖV Fejér megyei szervezete is támogatta. 1994 óta a kórus fenntartója a PRIMAVERA Kórusért Alapítvány, támogatója Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Rendszeresen énekelnek városi és országos rendezvényeken. A Magyar Rádió Kóruspódium mozgalmában többször készült kiváló hangfelvétel, eredményeik elismeréseként plakettet kaptak és háromszor vettek részt a zárókoncerten egyenes adásban. Kétszer nyerték el a "Kiváló együttes" címet. Megkapták a Fejér megyei Közművelődési Díjat és 1992-ben a város kitüntetését is:"Székesfehérvárért. Eddig 4 önálló lemez készült el: 1992-ben "Köszönet és hála" , 2002-ben „Vagyunk és leszünk” és 2003-ban „Fehérvári Trilógia” , 2007-ben „Áldott éj” címmel. Több nemzetközi fesztiválon vettek részt: 1986-ban Barcelona, 1989-ben Várna, 1991-ben Budapesti Nemzetközi Versenyen ("B" kategóriában arany minősítés), 1997-ben I. Szlovák Nemzetközi Kórusfesztivál (ezüstdiploma), 2004 Velence, 2005 Rimini. Testvérvárosi és kóruskapcsolatok révén több országban is sikerrel szerepeltek. 1997 őszén Freyungban /Németország/, 1998-ban Szlovéniában, 1999-ben Horvátországban 2007-ben Felvidéken, 2009-ben Erdélyben koncerteztek. A kórus önálló hangversenyei mellett rendszeresen énekel oratórikus műveket az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közös koncerteken, ezek közül néhányról lemezfelvétel is készült. Rendszeres szereplői az Országos Filharmónia helyi előadásainak, és a nyári Harmonia Albensis hangversenysorozatnak. Alapító karnagyuktól, Horányi Ottiliától 2008 januárjában Szabó Adrienn vette át az együttes vezetését.

Műsoruk:

Bárdos Lajos. Szól a doromb
John Rutter: Minden szép és gyönyörű

Terra Viridis Kórus

terra

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Terra Viridis nevet viselő kórusa 2008. november 19-én alakult. Kodály Zoltán egy mondatát választották mottójukul, mely szerint "teljes lelki élet zene nélkül nincs, mert vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be". A négy szólamot felvonultató kórus hisz az együtténeklés örömében, a zene összetartó erejében és abban, hogy ezzel a tevékenységgel a közösségi szellem is fejleszthető. Az énekkar a magyar népdal, a magyar kóruskultúra, a klasszikus énekkari muzsika és más népek kóruszenéjének művelését tűzte ki célul. A nagyjából állandó összetételű, 25 fős kórust karnagyként Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, a székesfehérvári (nép)zenei élet meghatározó személyisége irányítja, énekkari próbáit hetenként egyszer, keddi napokon tartja. A kórus a Felügyelőség dolgozóiból, illetve nyugdíjas kollégáiból tevődik össze, ők többnyire mérnök és jogász szakemberek, azonban lelkes zenerajongók, akik a zenéhez fűződő fiatalkori élményeiktől indíttatva vesznek részt hétről-hétre a próbákon és izgulnak együtt a fellépések előtt. Néhány kórustag emellett mint más énekkari vagy zenekari tag, aktívan részt vesz a város zenei életében is. A Terra Viridis énekkar a felügyelőségi kollektíva előtt mutatkozott be először, ezt követően folyamatosan kapott és kap felkérését mind a Felügyelőség, mind a Környezetvédelmi Minisztérium rendezvényeire (Víz világnapja, Környezetvédelmi Világnap). Az énekkar a 2010. február 20-i fellépéssel került be Székesfehérvár zenei "vérkeringésébe" a Táncházban megrendezett Városi Kórushangverseny keretében. Legutóbb pedig a Zene Világnapja alkalmából, 2010. október 1-jén nyílt alkalma megmutatkozni a székesfehérvári közönség előtt, és együtt énekelni a városi profi és amatőr zenekedvelőkkel.

Műsoruk:

Alba Regia Vegyeskar

Műsorunk:

Birtalan József: Félre tőlem
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Két népdal; A csalogány
Kocsár Miklós: Hegyet hágék
Bárdos Lajos: Régi táncdal
Seiber Mátyás: Három képtelen ének