Musica Sacra - Verdi Requiem

Idei évben a Musica Sacra, a gyönyörű Verdi Reqiem előadáson kívül, a szeszélyes időjárás miatt is emlékezetes lesz.

A darab zenekari próbái tikkasztó melegben zajlottak a Vodafone Sportcsarnokban, egyedül a mű magával ragadó dallama tette elviselhetővé a hőséget.

A Királyi Napok ünnepélyes megnyitója 2017. augusztus 11-én, pénteken 20,30-kor kezdődött a Városház téren. Ezen a rendezvényen kórusunk néhány tagja is részt vett. A megnyitó miatt a Verdi főpróbája is késői időpontra tolódott 21,30-tól 00,30-ig tartott volna, ha az időjárás nem szól közbe. Nagy égzengéssel, villámlással érkezett a vihar, ezért a próbát végül nem sikerült megtartani.

Másnapi napra hangbeállás és az előadás volt előjegyezve, de az égiek ebbe az elképzelésbe is beavatkoztak, a főpróbát még sikerült megtartani, de a nagy szél miatt az előadást elmaradt.

Végül az augusztus 13-i esőnapon került sor az előadásra, mely elsöprő sikert aratott a közönség körében. A sodró lendületű mű szólóit a világ leghíresebb operaházait megjárt sztárok énekelték: két Kossuth-díjas énekesnőnk, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Pataki Adorján (tenor) és Alexandru Agache (basszbariton) lépett a közönség elé.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az Egyesített kórust a Liszt-díjas Drahos Béla vezényelte.

A koncert remekül sikerült, mely a FEOL.hu megjelent kritikájából is kiderül:

A vasárnapi előadásra magától értetődően meghatározóak voltak a külső körülmények: egy ennyire komplex partitúra, melyben az eget-földet rázó fortissimótól a négyszeres pianissimóig dinamikai árnyalatok sokasága foglaltatik benne, szabad téren soha nem fog úgy megszólalni, mint egy koncertteremben.

Az mindenesetre már az első hangoktól nyilvánvalóvá vált, hogy a kórusok remek munkát végeztek a próbák során: elsőrangú teljesítményt nyújtottak úgy hangzásban, mint kifejezésben, úgy pontosságban , mint koncentrációban, s nem maradt el mögöttük a zenekar sem.

A szólókvartettől mindazt megkaptuk, amiért rajongunk az operáért – és ami miatt sokan nem szeretik. A nagy Verdi-szerepek tapasztalataival felvértezve a művészek egyfelől számos részletet valóságos drámává formáltak, másfelől – s ezen a hangosítás sajnos csak rontott – a hatalmas hangok egymásnak feszüléséből a szólószakaszok időnként már-már az érthetetlenséggel határos, appercipiálhatatlan lebegése jött létre. Pataki Adorján beugrását ezzel együtt bravúrosnak minősíthetjük: jó lenne e kiváló fiatal művészt mihamarabb viszontlátnunk!

A záróakkordok után a nézőteret megtöltő közönség erős tapssal köszöntötte a fellépő művészeket.”

 

Forrás:

https://www.feol.hu/kultura/a-musica-sacra-kozonsege-iden-is-hallhatott-egy-nagyszabasu-muvet-1850885