Joseph Haydn: A teremtés

„Minden hang az Urat zengje!
Köszönjétek meg néki minden művét!”

 

 Haydn A Teremtés című műve az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotása. Peter Salomon, Haydn első angliai útjának szervezője, mutatta meg a zeneszerzőnek Thomas Linley költő szövegét (The Creation of the World, A Világ teremtése), amely John Milton Elveszett paradicsom című műve nyomán született.

Ezt a szöveget már Händel is megkapta korábban, de ő túl aprólékosnak, részletezőnek találta, ezért nem foglalkozott vele. Haydnt viszont éppen a részletesen megírt természeti képek ragadták meg, ezért hazavitte magával Bécsbe. Haydn 65 éves volt, amikor nekilátott az oratórium komponálásához, három évig dolgozott rajta, végül 1798-ban fejezte be. Ősbemutatója még ebben az évben, április 29-én volt a bécsi Schwarzenberg-palotában, meghívott hallgatóság előtt. A nyilvános bemutatóra a bécsi Kärtnertor színházban 1799. március 19-én került sor - hatalmas sikerrel. 

Forrás: http://fidelio.hu/klasszikus/2014/12/15/haydn_a_teremtes/

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Hayd e mesterművét tűzte műsorra a húsvéti ünnepkör kapcsán, a közreműködők között volt kórusunk is.

Az összkar próbáit Pad Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya tartotta. Nem először találkoztunk a karnagy úrral, ősszel a kamarakórus fesztiválon is Ő vezette azt a workshop-ot, ahol Bartók Négy szlovák népdal című művét dolgozták fel, és adták elő a résztvevők. Ismételten nagy élmény volt együtt dolgozni vele. A közös munka során nem csak a zenei részletekre figyelt, hanem a pontos szövegmondásra, a hangképzésre, és a művel kapcsolatos ismereteinek átadására.

 

 

A hangverseny, egy hideg áprilisi estén 2017. április 19-én a Szent Sebestyén templomban volt. Meghitt, szép, ünnepi hangulatban csendültek fel a mű első sorai, aztán mindenkit elragadott magával a zene, a teremtés korába. Nagyszerű szólisták – Szalai Ágnes, Komáromi Márton, és Najbauer Lóránt – mutatták be a műben szereplő alakokat, Ádámot, Évát, Gábrielt, Urielt, és Rafaelt. A mű előadásával zárult a húsvéti ünnepkör, ahonnan megint lélekemelő élményekkel mentünk haza.