Felvidéki vendégszereplés

Kórusunkat több évtizedes barátság köti össze a felvidéki Galántával, a CSEMADOK szervezetével, és Mézes Rudolffal.

 

Kórusunkat több évtizedes barátság köti össze a felvidéki Galántával, a CSEMADOK szervezetével, és Mézes Rudolffal. Nagy örömünkre ismét felkérést kaptunk, hogy látogassuk meg barátainkat, és emlékezzünk együtt Kodályra, halálának 50. évfordulóján. A meghívást 2017. március 4-5-re szólt.

Utunkat több tényező is nehezítette. Sajnos az influenza szezon és egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtunk teljes létszámmal részt venni a felkészülésben, illetve az utazáson. Március 6-án Székesfehérváron a Kodály év megnyitóján is részt vettünk, amelynek próbái is ebben az időszakban zajlottak, ezért nehézséget okozott az is, hogy hogyan tudjuk összehangolni elfoglaltságainkat. Így aztán szombaton, a Psalmus Hungaricus zenekaros próbája után indultunk útra Szlovákiába.

Kora délután érkeztünk meg a szállásunkra, és kis pihenés után máris indultunk első koncertünk helyszínére, Zsigárdra a Kulturális és Információs Központba. A fellépésen az alábbi művek hangzottak el:

 

Kodály művek:

Kodály: Norvég lányok

Kodály: Szép könyörgés

Kodály: Székely keserves

Kodály: Túrót eszik a ...

Kodály: Esti dal

Liszt: O salutaris

Mozart: Ave verum

Ír áldás

Rossini: Új évi köszöntő

Edlund: A lány a rétre ment

Haydn: Ékes szólás

Erkel: Napköszöntő bordal (Érted habzik...)

Karai: Adok néked

Farkas: Pataki diákdalok

Karai: A fonóban tánc jár

Hrisztov: Legénybúcsú

 

A kis létszámú, de annál lelkesebb közönség, hálásan fogadta műsorunkat. A családias hangulat kórusunkat is felszabadulttá tette, és örömmel, önfeledten énekeltük végig egész műsorunkat.

A koncert után egy finom vacsorával vendégelték meg dalosainkat, tányérunkon finom knédli és pörkölt gőzölgött. Vendéglátóinkkal szívesen nosztalgiáztunk, régi sztorikkal, közös énekléssel.

A szállásra visszaérkezve, kisebb csoportokban tovább folyt a beszélgetés, az éneklés, aztán elcsendesedtünk, mert másnap is sok feladat várt ránk.

Vasárnap a reggeli után csapatunk Galántára indult, a Szent István király római katolikus templomban adtunk koncertet. A mise után Kodály műveivel hívtuk fel a közösség figyelmét az esti koncertre. Meghitt, szép pillanatokat éltünk át, a hívők közül többen odajöttek megköszönni szolgálatunkat.

 


(Csoportkép a templom előtt cím aláírással)

Egy gyors ebéd után tovább robogtunk a délutáni koncert helyszínére a Galántai Városi Művelődési Központba. Itt már vártak bennünket a Kodály Zoltán Iskola diákja, hogy megkezdhessük közös próbánkat. Kodály Zoltán Magyarokhoz című művével készültünk az est fináléjára.

A megemlékezést Szabó József Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének megbízottja nyitotta meg, majd a galántai Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkarának műsora következett.

 

 

Kórusunk fellépésével folytatódott az ünnepi est, karnagyunk Kneifel Imre, Kodály Zoltán műveiből állította össze műsorunkat: Horatii carmen, Székely keserves, Norvég lányok, Túrót eszik a cigány, és a Szép könyörgés című művek csendültek fel, melyekkel az énekkar nagy sikert aratott a közönségnél.

 

 

Az est fellépő művészei között voltak még a Kodály String Trio, Jozef Podhoransky, Monika Mockovcákova, Czabán Angelika, Kéry Tamás, Gyöpös István, Gyöpös Krisztina.

 

 

A műsor a gyerekkar és az Alba Regia Vegyeskar közös éneklésével zárult Kodály Zoltán Magyarokhoz című művét adta elő az egyesített kórus, Kneifel Imre vezényletével.

 

 

Mindig felemelő az ország határán kívül, magyar közösségben elénekelni a Himnuszt. Ez itt sem volt másképp, az est talán legmeghatóbb pillanata volt, amikor a közönség az énekkarokkal együtt elénekelte nemzeti imánkat.

 

 

Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a Kodály emlékévben azon a helyen énekelhettünk, ahol Kodály Zoltán gyermekkorát töltötte, megérintett bennünket az az elköteleződés és szeretet, amivel a határon túli magyar közösség ápolja hagyományainkat.

Az est lehetőséget adott arra, hogy megemlékezzünk Kodályról, erősítsük a nemzetközi kapcsolatainkat, ápoljuk barátságunkat a Szlovákiában élő magyar testvéreinkkel és nem utolsó sorban még közelebb hozta tagjainkat egymáshoz a közös énekléssel és a közös élményekkel.

Elektronikus sajtó megjelenések az eseménnyel kapcsolatban:

http://ujszo.com/napilap/regio/2017/03/08/emlekhangversennyel-kezdodott-a-kodaly-ev

http://www.terrahirujsag.sk/hirek/2017-kodaly-ev

http://felvidek.ma/2017/03/a-jo-zene-epiti-az-embert/

 

- vissza az aktuális híreinkhez -